Tips til nystartede håndværker: Den sammensatte geringssav og Træfræser
Den sammensatte geringssav
Du har måske allerede en tapsav med en geringskasse, men hvis du skal ind i kronestøbningen og andre sådanne projekter, skal du bruge en sammensat geringssav. Du har måske brugt din rundsav til de skrå snit og gering. Der er dog intet, der slår præcisionen af en god sammensat geringssav til disse kombinationssnit.
En geringssav kan indstilles til at skrå op til 45 grader og skærer i en 60 graders vinkel i begge retninger. Geringsmåleren på din sav skal være let at læse og tydeligt markeret. Der bør være hårde stop ved hvert større punkt, såsom 0, 15, 22,5, 30 og 45. Disse grader skal stoppes på begge sider. Ikke kun det, men du bør være i stand til at låse saven i enhver vinkel, du ønsker.
Affasningen på saven er evnen til at vippe saven for at sammensætte snittet – deraf navnet. Dette giver dig mulighed for at skære 2 vinkler med et snit. Du skal bruge 10″ savklingen, hvis du har til hensigt at skære 6″ tømmer. 12” klingen er fin, men de færreste har virkelig brug for den ekstra størrelse, selvom de sætter pris på det, hvis de har det. 8″ klinger er bare for små til de fleste træarbejdere. Du kan finde sammensatte geringssave med en glidende armfunktion som en radialarmsav, men de er ret dyre.
Træfræser
Enhver træarbejder bør have en overfræser. Med overfræseren kan du forme kanterne på dit arbejde. Udvalget af former er uendeligt, med de forskellige bits til rådighed. Hvis du er nybegynder, vil en stationær fræser gøre næsten alt, hvad du har brug for. Dette vil starte og afslutte snittet i samme dybde, som du indstillede, før du foretager snittet.
En dykfræser giver dig mulighed for at dykke boret ned i træet, lave dit snit og derefter løfte det ud igen. Du kan bruge din stationære overfræser i et overfræserbord og lave lange snit med lethed ved hjælp af et hegn. Nogle træarbejdere konverterer endda deres bordsav til at acceptere en stationær overfræser, så de kan bruge rivehegnet og fjerbrædderne.
Du bør få en fræser med mindst 2 HK, ellers vil den være understrøm til hårdttræ. Den har brug for variable hastigheder, da store bits skal fungere ved langsommere hastigheder. Hvis du ikke har en fræser med variabel hastighed, kan du brænde dine bits. Du vil også brænde hårdttræ, hvis du ikke kan bremse fræserhastigheden.
Overvej også størrelsen af spændebåndet. Dette er ligesom borestørrelsen – de fås i ¼” og ½” størrelse. Du kan sætte de mindre stykker i den større størrelse, men ikke omvendt. De større bits er sværere at finde i butikkerne og er dyrere. De balancerer dog deres omkostninger og sjældenhed, fordi de er mere stabile end ¼” bits og vil ikke skravle så meget under brug.
Du skal vælge mellem greb på fræseren. Nogle af dem har pistolgreb, som du holder med den ene hånd, andre har 2 håndtag på modsatte sider. Tænk på fræserens vægt og anvendelsesmuligheder, og beslut dig for, hvilken der er bedst for dig. Uanset hvad, bør tænd/sluk-kontakten være inden for fingerrækkevidde. Du skal ikke flytte en af dine hænder for at tænde eller slukke for den.
Nogle af de nyere fræsere har sensorer, der evaluerer belastningen. De justerer omdrejningstallene i overensstemmelse hermed for at holde dem inden for et givet område.
Kom godt i gang online
Er du nystartet, og stadig ikke har haft mulighed for at få din virksomhed online?
Der er over 4,5 milliarder aktive internetbrugere på verdensplan, og over 90 % af dem har adgang til internettet via mobile enheder.
Uden en virksomheds hjemmeside er din virksomhed praktisk talt usynlig for disse mennesker. Med COVID-19, der skubbede det globale marked endnu mere digitalt, bliver din virksomhed usynlig for dem, der betyder noget, medmindre du investerer i en professionel hjemmeside.